Jak na taneční vizáž? Q&A s Janou Musalovou.

Vizitkou každého tanečníka a každé tanečnice je krom tanečních dovedností i jejich vzhled. Co vše je jeho součástí, jaké jsou aktuální trendy a s čím to radši nepřehánět? Povídali jsme si s Janou Musalovou.

Jani, co všechno bereš jako součást vizáže?

J: Pro mě je vizáž, jak je pár upravený a jak celkově působí. Je to nějaký obrázek páru, proto je potřeba brát to komplexně. Od bot, od šatů, aby byly upravené a čisté, přes vlasy a make-up a taky upravené, hezké číslo. A nemusím mít vše nejlepší, ale mělo by to být hezké a čisté. Když někdo vyžaduje hnědění, je světlejší a má třeba bílé šaty, tak si představím, že bude mít trochu hnědidlo. Nelíbí se mi holky, které moc neodhadnou šaty a hnědilo. Někdy je to až moc, a to působí vulgárně. Mám radši hezké čisté tvary a aby pár vypadal celkově upraveně už od začátku. Že když se postaví na parket, tak si řeknu, že je to hezký pár.

Jaký vliv má vizáž v porovnání s výkonem na celkové hodnocení páru?

J: Správně by prezentace měla tvořit třeba 10 % páru, a to ještě včetně té prezentace taneční. Ale z praxe vím, že tě vizáž páru ovlivní chtě nechtě. Už jen tím, že si toho páru všimneš, tak na něj víc koukáš a líp ho hodnotíš. A když máš pak dva páry, co tančí výkonnostně stejně, tak to dáš tomu, který je ti více sympatický.

 

 Honza & Jana - Společná
Honza & Jana - Společná

Kdo z páru by se měl podle tebe zaměřit víc na vizáž?

J: Jednoznačně oba. Mám pocit, že jak dříve byly hezké partnerky, tak teď mi přijde že partneři občas vypadají upravenější. Mají udělané hezké vlasy, lehký make-up. A partnerka nemá ani hnědidlo a make-up bez rtěnky třeba. A to je problém? J: Řekneš si, že trenérům a rodičům tolik nezáleží na soutěži a jsou to zbytečně mínusové body.

Jak se proměnila taneční vizáž za poslední roky?

J: Strašně a úplně diametrálně. Dřív jsme se česaly a malovaly samy. A posledních pět let je éra Eledanza a ostatních studií ve světě, které nastavily laťku hrozně vysoko. Dřív co si kdo udělal a okoukal, to měl. A teď je problém, že se jedna partnerka nechá profesionálně učesat, namalovat a vypadá luxusně, a druhá to zkouší sama a samozřejmě ji to tolik nepůjde. Na zahraničních soutěžích WDSF je to už bez kompromisu, jakmile nevypadáš hezky a nejsi reprezentativní, tak na tebe porotci nekoukají. Tam to vyloženě prodává. Svým způsobem to ovlivní i české postupové soutěže. A to já jsem třeba zastánce, že by se páry měly postupně od třídy E učit česat a malovat se. Ale když ti nastoupí holčina v třídě E učesaná a namalovaná od profíka, tak to nastaví laťku hrozně vysoko. A jako porotce si hned všimneš. A když to člověku sluší, tak i ve věcech vypadá líp.

J: Třeba u kluků se dřív neřešily vlasy, takže byli trošku zarostlejší. Ale teď je strašně vidět, jestli je kluk zarostlý nebo vystříhaný. A dodělává to linii krku. To mě osobně strašně štve, když jsou kluci zarostlí až na hranu bílého límečku, že není vůbec vidět krk. U někoho, kdo má dlouhý krk, to třeba tolik nevadí, ale v opačném případě vystříhání může vizuálně přispívat linii postavení.  

Na jaký jeden aspekt z vizáže se z tvého pohledu porotkyně zaměřit?

J: To je strašně těžká otázka. Protože někdo může mít super make-up, ale nevhodné šaty, které budou tak bolet, že ani hezký make-up nepomůže. Ale když to přežene s make-upem, tak taky nic moc.

  • Hezké vlasy a nedodělaný make-up je lepší než nedodělané vlasy a luxusní make-up, to je takové pravidlo.
  • Další, že s hezkým make-upem a účesem můžeš mít obyčejnější šaty. Ale luxusní šaty bez hnědidla a nedodělaný výraz tak to taky vypadá nijak.

J: Nejde vybrat pouze jednu věc, musíme se na to zaměřit komplexně. Řeknu příklad. Před dvěma lety byl ve finále MČR 10T pár. Partnerka měla dírkované punčochy, ale měla od prvního kola do finále díru na palcích. K tomu měla boty s bílou prodřenou patou a byl to pár, který tušil, že bude ve finále republiky. Byla jsem tam jako divák a strašně mě to iritovalo. Taky to zbytečně upozorňuje na chybu. Boty se přece dají zahnědit make-upem nebo hnědidlem. Takže je důležité dbát na detaily, které lidem z netanečního světa mohou připadat jako prkotiny.

Od které třídy by si měl člověk dávat opravdu záležet na vizáži?

J: Ze zkušenosti vím, že od postupových soutěží B třídy. Já jako porotkyně na to koukám už od prvních tříd. Problematická z pohledu porotců pro páry nižších tříd je nadváha. Musíme si uvědomit, že je to estetický sport. Snažím se to osobně ale učit, beru v potaz jak covid, tak to, že třídy E, D, C můžou být zájmové. Ve třídě B už ale předpokládám, že se pojede jiný režim, protože špatná tělesná forma může i omezovat výkon.

 

Jana a Honza
Jana a Honza

Jak dlouho by měla trvat příprava na soutěž?

J: Přála bych si, aby to bylo co nejkratší, ale já jsem to nedala pod 3 hodiny. A to máš za sebou nespočet soutěží v ČR i v zahraničí.

J: Jak říkám, pod tři hodiny jsem to nikdy nedokázala. Kluci třeba hodinu, hodinu a čtvrt. A to musím dodat, že jsem třeba neměla tak propracované vlasy jako od Eledanzy, protože to si sám člověk neudělá. Co mě teda mrzí je, že tyhle služby zpohodlňují lidi. Když člověk začne jezdit ven, nebo se něco stane a takové služby nebudou dostupné, tak se pár najednou není schopen sám učesat či nalíčit. Jak to nemají v ruce, což se dříve nestalo. A pak se stává párům, že nechtějí jezdit na zahraniční soutěže, protože se bojí jet bez své image. Dřív když studia začínala, tak jsme to třeba měli na MČR, ale na běžné ligy si člověk všechno dělal sám.

Co se teď nosí – jaké pozoruješ trendy a co si o nich myslíš?

J: Teď pozoruju jeden trend, co třeba úplně nemusím. Jsou to takové ty malé mokré vlnky, u holek jsem si zvykla, teď jsem to viděla bohužel i u kluků. Pánské účesy taky nemusím krepované a u oblečení extra zdobné košile. A volány už vůbec ne. U holek se mi líbí šaty v soutěžích WDC, kdy nemusí dbát na hranici 5 cm a nikdo to nezneužívá. My musíme ve WDSF mít bombarďáky. Ale jinak je to teď tak pestré, že nedokážu říct nějaký jednotný trend. U holek je teď docela populární natočit vepředu lokny jako princezna.

Máš nějaký vzor, někoho, kdo by tě svou taneční vizáží velmi oslovil? Případně koho můžeme i my sledovat?

J: To je těžké. Top partnerky ve světě už jsou kompletně profesionálně udělané od Beuty Codu, Sergievskayi apod. A tam se mi pak líbí všechno. V latině se mi líbí styl oblékání v latinkách Abraham Martinez a ve standardkách EM Couture, styl šití a jak se to nosí.

Jaké jsou tvoje oblíbené produkty, na které by tanečník neměl dopustit?

J: Make-up by měl být základní podle toho, co člověk používá v normálu, ze značek doporučím NYX nebo INGLOT, protože jsou cenově dostupné, objednatelné na internetu a mají velkou škálu barevnosti. Některé tanečnice doporučují také MAC, jenže MAC nemají paradoxně ani holky co líčí, a navíc se pohybujeme už ve vyšší cenové rovině. Na vlasy doporučuju od Schwarzkopfu řadu Silhouette a taky si nemůžu vynachválit Syoss, perfektně drží a dá se sehnat v podstatě kdekoliv.

J: Na hnědění mám zkušenosti s Kryolanem, na latinu doporučuju krém STARDUST StarBody, ten se bohužel dá sehnat už jen v zahraničí. Přes to bronzer, s tím mám nejlepší zkušenost i co se týká praní. Ostatní je na vyzkoušení, třeba Sex Symbol sprej na někom zelená.

 

Děkujeme Janě Musalové za rozhovor. 💖 Navíc přejeme všem našim čtenářům a tanečníkům, aby jim článek byl k užitku a nepodceňovali důležitost vizáže v estetických sportech. Kráse zdar! #cooljede #cooltips #coolq&a