Jan Musal: „Pro-Am je v první řadě taneční zábava.“

Přečtete si rozhovor s jedním z našich lektorů na PRO-AM s Janem Musalem. Dozvíte se například to, že tento typ kurzů je v první řadě hlavně o taneční zábavě.

Jan Musal
Jan Musal


Honzo, můžeš se prosím v krátkosti představit čtenářům?

Jsem dlouholetý tanečník, lektor a porotce. V současné době se v rámci tanečního studia věnuji hlavně výuce. Nejčastěji u kurzů PRO-AM a tanečních pro dospělé. Kromě tance miluju motorky a zimní sporty.

Jak zmiňuješ, jsi lektor kurzů PRO-AM, co si pod tím představit?

PRO-AM je v první řadě taneční zábava.  Jde o model, kdy profesionální tanečník (PRO) vyučuje tanec dámy/pány (AM jako amatér). V rámci kurzů se dámy naučí nejprve jednotlivé kroky a následně si je ihned zatančí s lektorem, který jim jednak nepošlape špičky a zároveň je krásně povede v rytmu.

Jak probíhá výuka kurzů?  

V první řadě je důležité zmínit, že kurzy jsou rozdělené podle obtížnosti tak, aby si každá dáma mohla vybrat, kam se chce přihlásit. Od úplných začátečnic, které nikdy netančily, až po ty nejvíce pokročilé, které se do světa PRO-AM zamilovaly a mají to jako vlastní koníček. A třeba si i plní své sny v podobně PRO-AM soutěží. V rámci kurzu se dámy naučí různé variace postupně všech tanců, jak z latinskoamerických, tak i standardních. A v průběhu hodiny tančí s lektorem a jeho asistenty, kteří jsou od toho, aby si to dámy maximálně užily.

 

 

 

Kurzy PRO-AM
Kurzy PRO-AM

Jak se liší klasické taneční soutěže od soutěží PRO-AM? 

V systému hodnocení a tančených tanců nijak. Zásadní rozdíl je v tom, kdo je hodnocen. V rámci PRO-AM souteží se hodnotí pouze jeden tanečník z páru a to pouze ten, který je "amatér". Tanečník, který je "profesionál" sice tančí, ale jeho výkon není hodnocen, což je samozřejmě správně, o profíky tu vůbec nejde. Tanečníci mají možnost si vybrat buď klasicky skupinu tanců, jako na klasické soutěži nebo tančit i jednotlivé tance. Například někdo miluje sambu a tu jedinou chce soutěžit. A v tom není vůbec problém.

Byl jsi už na nějaké soutěži PRO-AM s kurzistkou?  

Určitě, soutěžení je koření PRO-AM kurzů. Není to podmínka, ale dřív nebo později se většina dam chce alespoň zúčastnit a zažít atmosféru takové soutěže. 

 

 

Kurzy Pro-AM
Kurzy Pro-AM

Co tě přivedlo k tomu, že jsi lektor zrovna PRO-AM, v čem je to jiné než ostatní kurzy? 

Jednoznačně osobnější vztah s kurzisty a zábava.  Já osobně jsem s PRO-AM začínal velmi brzy, co tento model přišel do ČR. Je tomu určitě přes 10 let. Ze začátku jsem samozřejmě nevěděl, jak to celé bude probíhat a jak se to vyvine ale byl jsem mile překvapen. Hodiny probíhaly vždycky pohodově a byla radost sledovat, jak se dámy posouvají. Z počátku jsou všechny dámy trošku vystrašené z toho, jak to bude probíhat, ale tato nervozita opadne ihned na první hodině, kdy vidí, že se nemají čeho bát a vše probíhá na příjemné, osobní rovině.

Co si myslíš, že baví kurzisty na PRO-AM nejvíce? 

Určitě tanec s lektory. Ze zkušeností bych řekl, že ta společnost. To, že se sejde parta žen, která se na začátku nezná a postupně se z nich stane skvělá skupina se skvělou atmosférou. Přichází většinou dříve, aby si společně probraly co je nového a společně užily skvělý večer, případně si daly sklenku vína. Naučí se tančit a ještě mají k ruce mladé a šikovné taneční partnery.

 

Komu bys PRO-AM doporučil? Může ho dělat každý? 

PRO-AM je právě určen pro každého bez rozdílu úrovně, talentu nebo hudebního sluchu. Častokrát jsem zažil, že mi partnerky tvrdily, že nikdy netančily, do tanečních nechodily, a že na to nemají talent. Ale to vůbec nevadí, proto je vše rozděleno do úrovní a případně na individuální přístup.

V poslední době se kurzy PRO-AM rozmohly, v čem můžeme nabídnout kurzistům nejlepší služby? 

Jako první bych zmínil krásné prostory tanečních studií. V Praze se kurzy nachází v novém moderním tanečním studiu v obchodním domě Kotva, což je z hlediska lokace jedno z nejlepšich míst, jak pro parkování, tak dostupnosti. Samozřejmě náš lektorský tým, který je složen z úspěšných tanečníků na té nejvyšší republikové úrovni. Většina je stále aktivně soutěžících s trenérskou praxí. V neposlední řadě široký časový fond našich lektorů i studia. Není problém domluvit se na 9.00 ráno nebo 21.00 večer.

 

 

 

Máš nějakou radu pro začínající tanečníky PRO-AM? 

První a ten nejdůležitější krok je překonat strach z neznámého a přijít se podívat. I třeba jen do studia, jak to tam vše probíhá a nebát se zeptat i na sebemenší detaily, které Vás budou zajímat.  S lektorem se poradit, jaký kurz zvolit a hurá do toho!

Na závěr, je to spíše pro ženy nebo mohou tancovat i muži PRO-AM? 

V dnešní době není nijak nezvyklé, že se do kurzů/individuálních lekcí PRO-AM přihlašují i muži. Tanec už dávno není jen společenská zábava a záležitost kurzů v tanečních. Mnozí pánové se jednoduše chtějí naučit/zopakovat to, co se kdysi naučili. Naše lektorky jim s tím rády pomohou, ať v rámci kurzu nebo individuálních lekcí.

Děkujeme za rozhovor!