Jiří Svoboda & Monica López: "Pro nás salsa a bachata znamená FIESTA".

Přečtěte si rozhovor se zkušenými lektory a tanečníky romantické bachaty a salsy, kteří dokázali ve Španělsku vybudovat jednu z největších tanečních škol.

Jíří Svoboda & Monica Lopez Rodriguez | Salsa & Bachata | Taneční škola COOL DANCE
Jíří Svoboda & Monica Lopez Rodriguez | Salsa & Bachata | Taneční škola COOL DANCE

Jiří, můžeš se prosím v krátkosti představit pro naše čtenáře.

Zdravím čtenáře, jmenuji se Jiří Svoboda, pro mé žáky ve Španělsku Jorge. Vystudoval jsem management a marketing v roce 2011 a po několika měsících jsem na nic nečekal a odjel do Madridu (Španělsko), kde jsem vybudoval jednu z největších tanečních škol. V roce 2020 jsem se vrátil zpátky do ČR, kde aktuálně pracuji jako projekt manager v jedné pražské firmě a zároveň to spojím s tím, co mám nejradši, kurzy tance v taneční škole COOLDANCE. (více o Jířího kurze se dovíte na webových stránkách)

 

Jiří Svoboda & Monica Lopez Rodriguez | Salsa & Bachata | Taneční škola COOL DANCE
Jiří Svoboda & Monica Lopez Rodriguez | Salsa & Bachata | Taneční škola COOL DANCE

Jsi lektor bachaty a salsy, ale před tím jsi byl také úspěšný tanečník, čeho jsi dosáhl, před tím, než jsi odešel do Španělska?

Před tím, než jsem odjel do Španělska jsem si vytančil mezinárodní třídu M v latinskoamerických a standardních tancích. Na GOC Stuttgart (jedna z nejprestižnějších tanečních soutěží na světě) v kategorii Youth (mládež) jsme byli 2. nejlepší český taneční pár. Také jsme vyhrávali a byli pravidelní finalisté největších českých soutěží.

Několik let jsi žil ve Španělsku, kde jsi potkal svojí taneční i životní partnerku Mónicu a spolu jste otevřeli jednu z největších tanečních škol v Madridu. Co by si nám o ní řekl?

V Madridu jsem otevřel v roce 2011 taneční školu ACADEMIA DE BAILE MADRIDANCE. První rok provozu navštěvovali školu pouze tři žáci, ale já jsem vytrval a podařilo se. V roce 2020 před koronavirem nám prošlo taneční školou více jak 2000 žáku. Můžeme se chlubit tím, že se v naší škole několikrát natáčelo pro španělskou televizi. (Hodiny tance pro španělské celebrity, pořad Španělsko má talent a mnoho dalších)

Teď se vracíte zpátky tam, kde jsi vyrůstal, do Bakova, jaké máte plány v Bakově? Můžeš nám je trochu nastínit

Přesně před rokem jsme s manželkou Monicou a dcerou přijeli ze Španělska na 2 měsíce za rodiči na zkoušku. Zalíbilo se nám zde natolik, že jsme se rozhodli přestěhovat do ČR. Žijeme v Praze, ale na kurzy bachaty a salsy budeme dojíždět do Bakova i Mladé Boleslavi. 

Jiří Svoboda & Monica Lopez Rodriguez | Salsa & Bachata | Taneční škola COOL DANCE
Jiří Svoboda & Monica Lopez Rodriguez | Salsa & Bachata | Taneční škola COOL DANCE

Jak dlouho se s Mónicou věnujete bachatě a salse? Dosáhli jste nějakých úspěchů?

Věnujeme se bachatě a salse okolo 10 let. Salsa a bachata nemá žádnou federaci a ani přesnou techniku jako například taneční sport. Proto neexistují ani oficiální soutěže této disciplíny. 

Pro nás největší úspěch je mít respekt od lidí proto co děláme a mít lidi z celého světa, kteří za námi jezdí si brát individuální lekce. 

Na co by si naše čtenáře nalákal, v čem jsou bachata a salsa výjimečné tance?

Pro mě salsa a bachata znamená FIESTA (španělská lidová slavnost). Člověk se tím baví, uvolní se, může tančit opravdu s každým, kdo se to jednou naučí. Může improvizovat. Pro mě byl zážitek odjet na Kubu, kde na ulici zní salsa a ty vezmeš první kubánku, kterou vidíš a začneš s ní tancovat. Pro mě tančit salsu a bachatu znamená teleportovat se na pláž v Karibiku a nemít žádné problémy. 

Monico, určitě se věnuješ tanci dlouho, řekni nám také něco o sobě?

Tanci se věnuji už opravdu dlouho od 2 let. Začala jsem tančit Flamenco a potom jsem začala se salsou a bachatou. Vystudovala jsem psychologii a potom jsem měla taneční školu v Madridu s Jorgem (Jiřím). Dále si plním můj sen být spisovatelkou, píšu román, s kterým mi pomáhá jeden z nejznámějších literárních agentů ve Španělsku. Měl by vyjít do 2 let. 

Jak  se ti líbí v Čechách?

Celkově bych řekla že ČR je moc hezká. Má hezkou krajinu. Lidé jsou na mě moc hodní a velice sympatičtí. Co je strašný, je váš jazyk, čeština, pro cizince hrozně těžký. Přijde mi nemožné se ho naučit.

Na závěr, oba jste velmi dobří a zkušení lektoři, máte nějakou radu pro začínající tanečníky?

Důležitá je vytrvalost, píle a brát tanec jako zábavu kam chodím abych se odreagoval, pobavil a poznal kamarády.

 

Děkujeme za rozhovor!