TOP 10 - Svatební písně (ne)jen pro Váš svatební tanec!

Svatba se rychle blíží a vy stále nemůžete přijít na tu správnou písničku pro Váš první novomanželský tanec? Přečtěte si výběr 10 nejlepších písniček podle lektorky svatebních tanců - Laury Lorańczyk. V článku naleznete seznam i s odkazy.

TOP 10 písniček
TOP 10 písniček

Lauro, můžeš nám o sobě něco povědět, aby tě čtenáři lépe poznali a vcítili se tak do tvého výběru.

Je mi 20 let. Jsem studentkou Univerzity Karlovy, kde se zabývám strategickou komunikací. Tanec je mojí velkou vášní již od útlého věku, aktuálně působím již třetím rokem jako lektorka v taneční škole COOL DANCE. Vyučuji se svým tanečním partnerem taneční pro dospělé a nacvičuji s páry svatební tance. Více se o mně dovíte v mém medailonku

Jak říkáš, jsi určitě zkušená lektorka a mezi tvé oblíbené kurzy patří i svatební tanec. Jaké jsou podle tebe nejlepší písničky a proč?

Myslím si, že písnička by měla mít pro pár hlubší význam. Pokud ji oba dobře znají a nejlépe si u ní ještě zazpívají, tak nikdy není problém s rytmikou a zapamatováním si nově vymyšlené sestavy. Rychlost písničky by měla reflektovat taneční zkušenosti páru, délku a objem šatů, chuť a energii a v neposlední řadě i časové možnosti (jak dlouho máme na nacvičení tance, logicky je pak prvků v sestavě více). 

Myslíš si, že by snoubenci měli vybírat písničku sami nebo konzultovat i s lektorem? 

Výběr písničky osobně nechávám na páru. Většinou mají připraveno více možností a můžeme se dohodnout co a jak by šlo zpracovat. Samozřejmě musíme brát v potaz, kolik máme času, jaký styl choreografie bychom si představovali, jaké máme taneční základy… to vše bychom měli konzultovat s svým lektorem, protože jeho úkolem je nám tanec co nejvíce usnadnit

 

TOP 10 písniček
TOP 10 písniček

Mají brát snoubenci v potaz i styl hudby, který hosté poslouchají? 

Svatba je jedinečný den v životě člověka, proto by, podle mě, snoubenci měli brát ohled především na sebe (minimálně při výběru svojí písničky).

A co délka tance? Jaký je podle tebe ideál?

Budu se opět opakovat. Záleží to na mnoha faktorech – časových možnostech pro nácvik, prostorových možnostech sálu, rychlosti tance, preferencích snoubenců. Při pomalejších tancích si můžeme dovolit vyšší stopáž, při rychlejších jak kvůli fyzické zdatnosti, tak stresu doporučuji písničku zkrátit. Ze svých zkušeností doporučuji délku tance přibližně 2 minuty. Pokud má skladba předehru, může se udělat hezký nástup a písničku prodloužit až na 2,5 minuty. Vše je na domluvě, pokud je pár šikovný (a že většinou jsem velmi mile překvapená) tak kreativitě meze neklademe. Nejdelší svatební tanec jsem dělala na téměř 4 minuty, aneb výzvy jsou zábava!

A teď k tomu hlavnímu, jaké písničky jsou dle tebe v pomyslné TOP 10 na svatební tanec? A proč? 

Většina párů se ráda inspiruje dostupnými tanci na YouTube a další sítích, tudíž velkou část žebříčku tvoří anglické písně. Tradiční představu skladby na svatební tanec je možno popsat jako „romantickou“ a „pomalou“, čemuž odpovídají velmi melodické skladby s krásnými texty od britského umělce Eda Sheerana – Perfect ( v překladu: Dokonalá, úžasná je i verze s Andrea Bocellim) či Thinking Out Loud (v překladu: Přemýšlím na hlas). Příznivce valčíků jistě okouzlí Calum Scott a Leona Lewis písní – You Are The Reason (v překladu: Ty jsi ten důvod) nebo francouzská interpretka Indila s písní – Love Story (překlad: Příběh lásky). Na svatbách se často setkávám i s dokonalou písní Joshe Grobana – You Raise Me Up (v překladu: Pozvedáš mě).

Mezi staré výtečné klasiky, těšící se velké oblibě, bych zařadila Micheala Boltona a písneň - When a Man Loves a Woman (překlad: Když muž miluje ženu), Johna Eltona - Can You Feel The Love Tonight (orig.překlad: Vím, že nám noc lásku dá) či píseň známou z filmu Hříšný tanec – Time of My Life (překlad: Nejlepší čas mého života). Další dvě místa v mé TOP 10 patří českým velmi známým interpretům, Kryštofovi s písní – Ty a já a Karlu Gottovi s písní – Srdce nehasnou. Na závěr bych chtěla říct, že se při výběru písně vůbec nemusíme řídit „trendy“ písničkami ani choreografiemi, co vidíme na internetu. Nejdůležitější je cítit se při tanci dobře, nestresovat se, ale užívat si očekávání na svůj velký den.

Děkujeme za rozhovor Lauro! 

A zde odkazy na každou písničku pro Vás, ať nemusíte složitě hledat. 

Nemáte dostatek inspirace? Zkuste náš nový článek plný moderních písniček!